Sunday, June 30, 2013

vacation- GUANGZHOU (part 3)

hi.. assalamualaikum..

hari ni nak cerita time dekat guangzhou pulak.. tapi kali ni aku takde nak cakap banyak sangat la sebab aku dah tak bape ingat ape yang aku buat kat sana.. hehe.. aku post gambar je la ye.. :) 

dekat guangzhou time aku pergi ni memang sejuk gila.. tangan aku sampai kebas bila jalan-2 time tu and terpaksa guna sarung tangan.. hingus toksah cakap la.. asik berair je hidung kat sana hah.. haha.. tapi takda la sampai bersin-2 pon.. pe-2 pon.. layan je la gambar! 

haa! ni la bilik aku kat guangzhou.. romantik gilerr colour bilik tu.. padahal aku tido dengan kakak aku je pon.. :) 


dekat sini kitorang pergi melawat/ziarah makam sahabat nabi kalau tak silap aku.. :)


pastu, kitorang straight pergi solat kat masjid ni.. sebab makam tu dekat tepi masjid tu je.. :)


me!


 dah nak pergi tempat lain pulak! :)


 kuih keras! best gila.. manisss.. kuih ni ada jual kat tepi masjid tu.. kena try!


ni la owner kiosk kuih keras tu.. islam hokeyyy! ;)


 lunch time! :) halal.. tapi hari tu, kitorang dinner pon kat sini jugak.. best!


 lepass lunch, keluar2 je daripada restauran, ada gerai jual buah-2 pulak kat luar.. so, beli la hape lagi kan.. :)


fresh gilerr hokeyy..


 malam tu pulak, kitorang naik cruise! tengok pemandangan sekitar bandar guangzhou.. best tapi sejuk memang tahap beku..


 aku kesejukkan! walaupon dah pakai baju tebal gile, tapi still sejuk tahap gila-2 punya..


bandar guangzhou.. 


act, ada cerita disebalik bangunan ni, tapi aku tak ingat.. haha.. 


 keesokkan hari nya! kat sana toksah nak mengada-2 la nak breakfast sedap-2.. balik-2 kena makan roti je sebab makanan lain tak pasti halal ke tak.. biasa la.. kat hotel kan.. 


pastu, kitorang dibawa ke tempat pameran robot-2 ni.. transformers la kott.. entahh aku tak layan citer-2 robot ni.. kurang suka.. hehe.. 


ni la robot-2 nye.. 


 snap-2..


aku lagi.. :) 


 on the way nak pergi tempat orang jual batu jed.. ( eksesori pompuan banyak gila)


 berjumpa dengan tokey syarikat jed tu.. dye siap bagi rantai jed free kat semorang.. biasa la tu, taktik penjual kan.. hehe..


pastu, pi shopping-2 dekat beijing street.. kat sini kalau nak cari baju yang berfesyen-2 best r.. tapi kat sini sesak sikit.. so, kene pandai-2 la jaga harta benda.. kat sini jugak ada jual sate/satey.. best gila! rare sangat rasa dye.. kene cari orang islam yang buat sate tu kat sana.. kalau datang sana kena try sate guangzhou! :)


 pastu pergi kat bukit kambing.. entah la.. aku pon tak ingat name dye ape.. tak pasti..

tapi aku takde la naik sampai ke atas sebab kaki aku sakit gila tahap macam hape je.. aku just lepak-2 dekat gerai-2 dekat kaki-2 bukit tu je.. :)


 esok tu, hari last kitorang.. hari last ni, kitorang tak banyak sangat pergi tempat melawat sebab kitorang dibawa ke tempat shopping je.. pergi mall-2 besar and so on la..


 before pergi shopping, kitorang singgah kat tempat ape entah (tak ingat nama) tapi kat sana semua barang-2 diperbuat daripada bamboo/buluh.. time ni dye bagi demonstrasi la dulu pasal produk dorang.. :) dorang banyak gila jual barang-2 rare.. haha.. bila kita tengok kita cakap macam wooow je kat produk-2 dorang.. 


 sorry gambar kabur.. ni kau tau ape? ni kuih kacang la.. best gilaa.. rasa dye sangat rare sebab kat luar kuih kacang ni dye salut dengan seaweed.. besttt!! orang kedai tu cakap, makan kacang ni elok sebab senang nak buang air.. hehe ye ke tak tu wallahualam.. :) 

pastu, kitorang pergi kat tempat shopping pulak.. kat mall tu, takde gambar sebab excited bebenor time tu nak shopping.. nak shopping kat sana semua boleh mintak diskaun.. no worries bebeh! 


 kitorang dah nak gerak balik time ni.. time ni, dalam kul 4@ 5 pagi waktu sana la.. :) 


 yeay kami dah sampai di airport.. kitorang terpaksa patah balik masuk ke hongkong @ shenzen kalau tak silap aku sebab nak ke international airport.. 

time ni act, memang tourist guide tak berhenti mana-2 pun untuk solat subuh.. so, kitorang terpaksa la solat subuh di airport ni walaupun airport ni takde tempat solat.. terpaksa la solat dengan cara tak berapa nak proper.. (nasib aku dah ambik wuduk awal-2 lagi masa nak bertolak sebab dekat dalam bilik air public kat negara2 camni mana dorang pakai air sangat.. air cuma ada dekat sink, tu pon utk basuh-2 tangan je..)


aku.. sedih jugak sebenarnya nak balik tu.. hehe.. ;)

act, aku banyak skip jugak tempat-2 yg aku pergi.. sepanjang aku dekat hongkong, shenzen, and guangzhou ni.. ye la.. takkan nak tulis semua kan.. penat oii.. aku tulis ape yang aku ingat je.. kalau nak tau lebih, kena la pi sana kan.. hehe.. baru syokk rasa pengalaman sendiri.. tapi yang penting bab makan, hotel, solat tu kau jangan bimbang la kalau pi sana tapi asalkan kau ambek tourist guide/pakej yang tau la selera and style kau macam mana kan.. sepanjang aku ada kat sana, makan, solat, and hotel aku sangat best walaupun penat sikit sebab banyak sangat pi jalan.. 

lupa nak cakap, kat hotel-2 yang aku duduk semuanya ada pakej massage.. so, kalau lepas-2 penat jalan siang-2 tu, malam kau patut pergi massage.. aku pon dah try dah.. perghh! memang heaven bila penat-2 pastu,kau suruh orang urut badan.. harga nak massage pon murah.. aku hari tu kena cas dalam 100 yuan je (kau kira la dalam ringgit malaysia berapa) kalau untuk pakej yang aku ambek tu.. murah kot.. 

ok la.. sampai setakat ni je la dulu entry aku kali ni.. ape-2 hal, kalau aku ada story mory lagi, nanti aku update k.. ok la.. 

bubye.. 
assalamualaikum.. 

5 comments:

fasha said...

haii dik...
blogwalking here....
anyway jeles nye dapat pi guangzou...
mesti best kan...
bila la nak dapat fly ni...huu

anyway salam perkenalan =D

cik archyhis said...

hai.. hehe.. pi la bulan-2 lepas raya.. best sebab sejuk.. hehe.. insyaAllah bolehnye pi sana.. hehe..

okayy.. salam perkenalan jugak.. sis umo berapa erk?

cik archyhis said...
This comment has been removed by the author.
Barakahtul Jameah said...

bila CIK ARCHYHIS nk update blog nie.....?????lama dh tngggu nie.....

cik archyhis said...

dah update dahh akah! :)