Sunday, February 19, 2012

jom masak-masak!! : sayur goreng simple..

assalamualaikum..

sekarang ni aku tak berapa nak free utk update blog..
aku busy duk uruskan lesen, conversation class nye lagi, duk survey2 universiti lagi and macam2 lagi la aku buat kan..

so, disebabkan aku tak nak bagi blog aku ni bersawang,
hari ni aku nak share resepi yg simple gile2..
act, aku masak ni tadi lepas aku balik drpd driving class..
disebabkan lapor, and tak ade mende nk masak,
so, terpakse la masak mende yg simple2 cam gini..

 SIEW PAK CHOY GORENG SOS TIRAM..

bahan-bahan..
  •  aku gune sayur Siew Pak choy.. ikut ko la bape banyak nak gune sayur pon.. . 
  • 2 sudu -sos tiram.. ( ikut sesuai ko gune sayur banyak mane kan)  ..
  • 1- bawang putih  - cincang
  • 1- bawang besar - potong cam biase..
  • 1/3 gelas- air
  • secubit garam
  • sedikit minyak.. utk tumis..
jom masak!!!!!!..
  •  panaskan minyak..
  • masukkan bawang putih.. tumis sampai wangi..
  • masukkan bawang besar.. tumiskan jugak.. sampai jadik warna perang2..
  • pastu, masukkan sos tiram pulak.. 
  • bile dah wangi, masukkan la sayur yg dah basuh bersih tadi tu..
  • lepas, kacau2 bhn yg tengah goreng tadi tu, masukkan pulak garam.. jgn banyak sangat garam.. sikit sudah..
  • bile, sayur dah dekat2 nak layu, masukkan air.. 
  • kacau dan masak hingga sedikit pekat
  • pastu, tutup je la api tu.. dah siap dah.. :)
 
OK la..
dah siap pon.. boleh la melantak..
nanti, kalo ade pe2 hal agi, aku update la..
bye2..
 .

2 comments:

zul aay said...

tq da try td..my hubby ckp sdap sgt...tq ye

cik archyhis said...

zul aay- hehe.. wlcme.. :)