Tuesday, February 21, 2012

jom masak-masak!! : spaghetti goreng simple..

assalamualaikum..

malam tadi perut bukan main lapar la pulak kan time tengah syok2 tengok cter korea kan..
dah tau perut lapar, tapi tekak still rase tak nak makan nasi..
so, terpakse la goreng spaghetti ala2 mudah..
best ke??

ok la.. sekadar nk isi perut lapar kan..

SPAGHETTI GORENG..

BAHAN-BAHAN..
  • 1/2 bungkus spaghetti .. aku tak ingat brand ape aku pakai..
  • fish ball.. sotong ball.. ( nak letak ayam and udang pon boleh)
  • 1 biji telur..
  • minyak- utk goreng dan tumis..
  • 2 sudu kcil garam
  • 1 sudu gula
  • 3 sudu cili yg dah dikisar..
  • 2 - bawang kecik - ditumbukkan dulu..
  • 3 - bawang putih - ditumbukkan jugak..
  • 3 sudu sos cili..
  • 1/3 gelas air..
JOM MASAK-MASAK : 
  • Rebus dulu spaghetti, fish ball and sotong ball tadi tu dalam 10 minit.. kmudian toskan..
  • pastu, potong fish ball dan sotong ball yg dah rebus tadi tu secare slice2 macam dalam gambar..
  • then, goreng kan fish ball and sotong ball yg dah dipotong tadi tu sampai jadi sedikit garing.. lepastu, angkat.. dan asingkan dulu...
  • tumis bawang putih dan bawang kecik yg dah ditumbuk tadi sehingga warna keperangan..
  • masukkan cili.. dan gaulkan smpai naik bau..
  • masukkan garam dan gula.. dan gaulkan.. 
  • masukkan sos cili.. gaulkan..
  • masukkan spaghetti yg dah di toskan tadi dan fish and sotong ball yg dah goreng tdi tu.. gaulkan..
  • masukkan telur.. gaul sampai rata..
  • kalau nampak spaghetti tu macam kering sangat, letak air sikit.. jangan banyak.. 
  • gaul 2, 3, 4 minit.. pastu, dah boleh angkat.. dan sajikan.. :)

tu je la resipi mudah aku.. :) 
utk makan sorang2 time lapar2 boleh cuba.. 
ok la.. bye.
.

5 comments:

J!eHaH said...

cik archyhis smkin rjin mnmbh skill memasak..bagus2... :)

cik archyhis said...

haha.. biase la.. kne la pndai msak kan.. cewahhh...

nur fathiyah said...

Terima kasih berkongsi resepi ! (: Nak try masak guna rice cooker ! Huhuu :D

cik archyhis said...

OWH!.. hehe.. cuba-2.. tapi ni just style simple-2 ja.. boleh pelbagai kan lagi bahan-2 yg boleh letak dalam tu..

Ana Nurul said...

Cantik la kak.. Mmg mncari2 pn rsepi ape yg nk dibuat ngn lebihan spageti ni.. Last2 dpt jgk paling simple.. Lgpn brg xde sgt..